Despre perioada Penticostarului

    Pentru că începând cu duminica Slăvitei ÃŽnvieri intrăm în perioada Penticostarului am găsit potrivit să scriem câteva cuvinte despre semnificaÅ£ia acestei perioade.
    ÃŽn primul rând trebuie să spunem că anul Bisericesc este caracterizat de 3 perioade în rânduielile de slujire ÅŸi cărÅ£ile de cult folosite sunt diferite. Perioada cea mai îndelungată  se foloseÅŸte Octoihum iar din Duminica VameÅŸului ÅŸi a Fariseului  ÅŸi până în Sâmbăta Mare în ajunul Pastilor folosim Triodul. Penticostarul este utilizat timp de 8 săptămâni din Duminica Pastilor până în duminica tuturor sfinÅ£ilor, adică prima duminică dupa Pogorârea Sfântului Duh - Rusalii. Numele Penticostarului,  se trage tocmai de la perioada de cincizeci de zile ale cărei cântări le cuprinde, numită Cincizecime. Slujirea în această perioadă este o slujire de bucurie, Perioada Penticostarului debutează cu ÃŽnvierea Domnului când începe Săptămâna luminată de bucurie, o săptămână în care slujirea este o bucurie continuă, slujbele sunt împodobite cu imnuri de bucurie ÅŸi toată săptămâna luminată nu se citesc psalmi deoarece prin ÃŽnviere raiul a coborât pe pământ.
Cu ÃŽnvierea lui Hristos trecem de la perioada Triodului când slujirea era o permanentă pocăinţă întrând la o perioadă de bucurie când slujirea este o bucurie care covârÅŸeste orice cuvânt cum putem auzi în Cântările ÃŽnvierii "ÃŽngerul a strigat către cea plină de daruri Curată Fecioară bucură-te, ÅŸi iară zic bucură-te, că Fiul Tău a înviat  a treia zi din mormânt ÅŸi pe morÅ£i i-a înviat, veseliÅ£i-vă popoarelor/ Luminează-te, luminează-te / Noule Ierusalime / Că slava Domnului peste Tine-a răsărit / Saltă acum ÅŸi te bucură Sioane / Iar tu curată Născătoare de Dumnezeu / VeseleÅŸte-ntru-nvierea Celui Născut al Tău." ÅŸi iarăşi "Ziua ÃŽnvierii ÅŸi să ne luminăm cu prăznuirea ÅŸi unul pe altul să ne îmbrăţişăm. Åži să zicem, fraÅ£ilor, ÅŸi celor ce ne urăsc pe noi, să iertăm toate pentru înviere ÅŸi aÅŸa să strigăm: Hristos a înviat din morÅ£i, cu moartea pe moarte călcând ÅŸi celor din morminte viaţă dăruindu-le."        Pentru noi creÅŸtinii perioada de bucurie de după PaÅŸti se caracterizează prin faptul că până la ÃŽnălÅ£ate avem dezlegare la peÅŸte în toate  zilele de miercuri ÅŸi vineri. Slujbele sunt în general mai scurte iar ca  imn de rugăciune este rânduit a se citi în mod deosebit în această perioadă  Acatistul ÃŽnvierii. 
    Perioada Penticostarului se încheie în prima duminică de după Rusalii care  coincide cu Duminica Tuturor SfinÅ£ilor.

Horaţiu TOMA

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii