Pentru că începând cu duminica Slăvitei Învieri intrăm în perioada Penticostarului am găsit potrivit să scriem câteva cuvinte despre semnificaţia acestei perioade.
    ÃŽn primul rând trebuie să spunem că anul Bisericesc este caracterizat de 3 perioade în rânduielile de slujire ÅŸi cărÅ£ile de cult folosite sunt diferite. Perioada cea mai îndelungată  se foloseÅŸte Octoihum iar din Duminica VameÅŸului ÅŸi a Fariseului  ÅŸi până în Sâmbăta Mare în ajunul Pastilor folosim Triodul. Penticostarul este utilizat timp de 8 săptămâni din Duminica Pastilor până în duminica tuturor sfinÅ£ilor, adică prima duminică dupa Pogorârea Sfântului Duh - Rusalii. Numele Penticostarului,  se trage tocmai de la perioada de cincizeci de zile ale cărei cântări le cuprinde, numită Cincizecime. Slujirea în această perioadă este o slujire de bucurie, Perioada Penticostarului debutează cu ÃŽnvierea Domnului când începe Săptămâna luminată de bucurie, o săptămână în care slujirea este o bucurie continuă, slujbele sunt împodobite cu imnuri de bucurie ÅŸi toată săptămâna luminată nu se citesc psalmi deoarece prin ÃŽnviere raiul a coborât pe pământ.
Cu ÃŽnvierea lui Hristos trecem de la perioada Triodului când slujirea era o permanentă pocăinţă întrând la o perioadă de bucurie când slujirea este o bucurie care covârÅŸeste orice cuvânt cum putem auzi în Cântările ÃŽnvierii "ÃŽngerul a strigat către cea plină de daruri Curată Fecioară bucură-te, ÅŸi iară zic bucură-te, că Fiul Tău a înviat  a treia zi din mormânt ÅŸi pe morÅ£i i-a înviat, veseliÅ£i-vă popoarelor/ Luminează-te, luminează-te / Noule Ierusalime / Că slava Domnului peste Tine-a răsărit / Saltă acum ÅŸi te bucură Sioane / Iar tu curată Născătoare de Dumnezeu / VeseleÅŸte-ntru-nvierea Celui Născut al Tău." ÅŸi iarăşi "Ziua ÃŽnvierii ÅŸi să ne luminăm cu prăznuirea ÅŸi unul pe altul să ne îmbrăţişăm. Åži să zicem, fraÅ£ilor, ÅŸi celor ce ne urăsc pe noi, să iertăm toate pentru înviere ÅŸi aÅŸa să strigăm: Hristos a înviat din morÅ£i, cu moartea pe moarte călcând ÅŸi celor din morminte viaţă dăruindu-le."        Pentru noi creÅŸtinii perioada de bucurie de după PaÅŸti se caracterizează prin faptul că până la ÃŽnălÅ£ate avem dezlegare la peÅŸte în toate  zilele de miercuri ÅŸi vineri. Slujbele sunt în general mai scurte iar ca  imn de rugăciune este rânduit a se citi în mod deosebit în această perioadă  Acatistul ÃŽnvierii. 
    Perioada Penticostarului se încheie în prima duminică de după Rusalii care  coincide cu Duminica Tuturor SfinÅ£ilor.

Horaţiu TOMA