Canonul cel Mare. Cum si cand se citeste?

In prima saptamana din Postul Mare se savarseste, in cadrul Pavecernitei Mari, Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul.

Scopul acestui canon, este să ne readucă aminte de starea noastră de păcătoşenie şi de importanţa pe care o are pocăinţa în viaţa noastră

Canonul este citit în patru părţi în primele patru zile ale Postului Mare, în cadrul Pavecerniţei Mari, şi integral în Joia din săptămâna a cincea a Postului Sfintelor Paşti.

Din punct de vedere al structurii, canonul este un imn liturgic alcătuit din peste 250 stihiri, organizate în nouă cântări.

Fiecare cântare începe cu un irmos (o strofă care dă tonul pentru stihirile care urmează) și se încheie cu două laude de cinstire, una adresată Sfintei Treimi și una către Maica Domnului.


Este un canon de pocainta, parerea de rau a tuturor credincioșilor și clericilor, monahilor, pentru viața traita nu intotdeauna conform poruncilor lui Dumnezeu și legile evanghelice.

 Canonul a fost scris de Sfântul Andrei Criteanul († circa 740 d.Hr.) È™i este un profund dialog al omului păcătos cu propria conÈ™tiinÈ›a, care-i atrage atentia asupra celor săvârsite: "Ravnind neascultarii lui Adam celui intai zidit, m-am cunoscut pe mine dezbracat de Dumnezeu si de imparatia cea pururea fiitoare si de desfatare, pentru pacatele mele. Vai, ticaloase suflete!"


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii