ÃŽn localitatea Most din nordul Cehiei se construieÅŸte o biserică ortodoxă în cinstea eroilor români căzuÅ£i pe teritoriul fostei Cehoslovacii în cel de al II-lea război mondial; se pare că pe teritoriul Cehiei au murit 40 000 de soldaÅ£i români. ÃŽn anul 2005 ambasadorul României la Praga din acel moment, dl Gheorghe Tinca, a avut iniÅ£iativa construirii unei bisericii pe teritoriul Cehiei, conform părintelui Cristian Popescu locaÅ£ia preferată de domnul Georghe Tinca a fost Brno unde au decedat cei mai mulÅ£i români. DeÅŸi s-a retras din activitatea diplomatică ulterior, domnia sa prezentase această idee atât Preafericitului Krystof – Mitropolit al Cehiei ÅŸi Slovaciei, cât ÅŸi vrednicului de pomenire Prefericitul Teoctist Patriarh al României pe vremea aceea ÅŸi astfel ideea a început să aibă contur. Ulterior cele 2 biserici au purtat mai multe discuÅ£ii despre locaÅ£ia viitorului lăcaÅŸ iar la data de 14 iunie 2007 a avut loc sfinÅ£irea pietrei de telemie a bisericii. Slujba a fost oficiată de Preafericitul Teoctist împreună cu Preafericitul Krystof.
În anul 2009 începe contruirea bisericuţei din lemn de către un grup de meşteri maramureşeni sub îndrumarea preotului Ioan Pop. În toamna anului 2010 se deplasează meşterii maramureşeni şi în doar câteva săptămâni biserica este ridicată pe fudaţia facuta deja de către autorităţile din Most. Patriarhia Română, în urma demersurilor făcute de Preafericitul Părinte Daniel, este sprijinită cu suma de 40 000 euro în acest proiect de către Departamentul Românilor de Pretutindeni prin bunavoinţa domnului Secretar de Stat Eugel Topac (sursa Basilica).
În vara acestui an IPS Ciprian Câmpineanu s-a deplasat de două ori in Cehia pentru a stabili detalii legate de finalizarea lăcaşului şi slujba de sfinţire. Sfânta Masă a fost adusă şi montată în luna august iar în luna septembrie va avea loc montarea catapetesmei (realizată în atelierele Patriarhiei Române) precum şi alte piese de mobilier. Slujba de sfinţire a bisericuţei în stil maramureşan ridicată în Most este programată în data de 9 octombrie, slujbă care va fi oficiată de Preafericitul Daniel - Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi cu Preafericitul Krystof - Mitropolit al Cehiei şi Slovaciei.
Horatiu Toma