Sfantul Mucenic Ipatie, Episcop al Gangrei este pomenit de Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 31 martie.

Acest Sfant Mucenic s-a nascut in Cilicia, s-a nevoit in Galicia si a ajuns arhiereu in Gangre. A fost unul dintre cei trei sute si optsprezece parinti care au participat la Primul Sinod Ecumenic. Acesta a ajuns vestit datorita faptului ca a rabdat foarte multe ispite, preferand sa isi petreaca viata si timpul in numele Domnului, in rugaciune si sa savarseasca nenumarate minuni.

Se facea odata ca se intorcea din cetatea imparateasca unde reusise sa ucida in fata a mai multi oameni un balaur care dadea tarcoale camilelor imparatului. Se indrepta spre scaunul sau de la Gangre, unde totusi se aflau foarte multi pagani care credeau in erezia lui Novat. Paganii, convinsi de acesta ajunsesera sa poarte foarta multa ura in suflet impotriva atestuia. Mai mult, acestia i-au atinat calea in niste locuri stramte si pline de gropi adanci, locuri pe unde sfantul obisnuia sa treaca. Stand acolo ascunsi paganii, sfantul, cand se afla in dreptul acestuia este asaltat de pagani. Precum niste fiare salbatice cu mai multe arme il imping pe Sfantul Ipatie in praspastie.

Fiind aruncat de la o inaltime mare in acea prapastie, Ipatie sufera o sumedenie de rani, asa cum paganii ii facura si lui Stefan, cel dintai mucenic. Astfel, ajungand sfantul pe jumatate mort in apa care tecea prin acea prapastie, dupa ce se dezmetici, ridica ochii spre cer si ii ceru Domnului sa nu socoteasca acea intamplare ca fiind pacatul paganilor.

Insa chiar in momentul in care Sfantul Ipatie se ruga, o femeie necurata, care avea diavolul in suflet lua o piatra mare si il lovi in crestetul capului, lipsindu-l pe sfant de farama de viata pe care acesta o mai avea in el. Asa se dusese sufletul Sfantului Mucenic Ipatie in numele Domnului, in timp ce femeia posedata isi lovea pieptul necontenit cu piatra cu care il omorase pe sfant.

Mai mult, toti paganii care au participat la uciderea fericitului sfant au inceput a fi chinuiti de duhuri necurate. Ascunzand trupul sfantului intr-o sura cu paie, parasesc locul. Insa taranul a caruia era sura, venind sa ia nutret pentru vitele sale, aude cantecele ceresti, fapt care il determina sa pe taran sa caute prin fan. Acesta gaseste trupul neinsufletit, vestind tuturor celor care au iesit in calea lui acest lucru.

Locuitorii Grengrei, afland de acest lucru cu tristete in suflet. Au luat sfintele moaste ale episcopului si le duc inapoi in cetate, unde vor fi puse la loc de cinste. Femeia care il omorase si care isi lovea continuu pieptul cu piatra veni la moastele sfantului si fu vindecata de indata. La fel se intampla si cu restul ucigasilor sfantului. Foarte multe alte minuni s-au savarsit pe cand moastele sfantului au fost inmormantate.