Inceputul anului bisericesc

Spre deosebire de anul civil care incepe pe 1 ianuarie, anul bisericesc incepe pe 1 septembrie. Potrivit traditiei mostenita din Legea Veche, in aceasta zi s-a inceput creatia lumii si tot in aceasta zi Si-ar fi inceput Mantuitorul activitatea Sa publica.

 Sfînta Biserică prăznuiaste începutul Indictionului în ziua dintîi a lunii septembrie, pentru următoarele pricini:


  • In această lună se prăznuia la evrei ÅŸi în toată lumea Anul Nou;
  • acum a mers Domnul nostru Iisus Hristos în Nazaret, unde crescuse, ÅŸi în zi de sîmbătă a intrat în adunarea evreilor, cum era obiceiul la ei, să se adune mai ales sîmbăta în sinagogă ÅŸi să înveÅ£e poporul din cărÅ£ile proorocilor. Atunci, intrînd Iisus în mijlocul dascălilor ÅŸi sculîndu-Se să citească, I-au dat cartea proorocului Isaia pe care, deschizînd-o, a aflat locul unde era scris: "Duhul Domnului peste Mine, pentru care M-a uns a binevesti săracilor, M-a trimis a vindeca pe cei zdrobiÅ£i la inimă, a propovădui celor robiÅ£i iertare ÅŸi orbilor vedere; a slobozi pe cei sfărîmaÅ£i, uÅŸurîndu-i; a mărturisi anul Domnului bine primit". Apoi, închizînd ÅŸi dînd cartea, a început să înveÅ£e, arătîndu-Se pe Sine că este adevăratul Mesia trimis oamenilor de Dumnezeu-Tatăl, spre mîntuirea ÅŸi înnoirea vieÅ£ii, împlinindu-se astfel scriptura citită, ÅŸi toÅ£i "ÃŽl mărturiseau ÅŸi se mirau de cuvintele harului care ieÅŸeau din gura Lui" (Luca 4, 17, 19).

Aşadar, nu prăznuim praznicul Legii Vechi în prima zi a lunii septembrie, ci prăznuim intrarea Domnului, cînd singur dătătorul Legii S-a arătat pe Sine lumii, pogorîndu-Se din cele de sus şi purtînd în Sine pe Duhul Tatălui; cînd a scris Legea lui Dumnezeu, nu cu degetul, ci cu dumnezeiasca Sa limbă şi cu prea dulcea Sa gură; nu pe lespezi de piatră, ci pe lespezile inimii noastre cele trupeşti. Mîntuitorul, zidind cortul cel gîndit al Bisericii Sale, S-a adus lui Dumnezeu-Tatăl jertfă sîngeroasă pe Sine pentru păcatele noastre, singur fiind Arhiereul cel mare Care a străbătut cerurile, curăţindu-ne pe noi de păcate prin sîngele Său vărsat pe Cruce pentru noi, făcîndu-ne pentru El biserici sfinte, după cuvîntul apostolului care zice: "Biserica lui Dumnezeu care sînteţi voi este sfîntă".
Anul bisericesc nu este acelasi cu anul liturgic
In calendarul Bisericii Ortodoxe Romane la 1 Septembrie se sarbatoresc: Sfantul Dionisie Exiguul si Inceputul anului bisericesc

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii